Ahoj aréňáci,
PROSÍM o POMOC!!!

Chtěl bych si k vánocům koupit konečně monitor, protože hraju every day 6h+ a už mi fakt nebaví koukat na obrazovku 14ti palcového notebooku. Bohužel tomu rozumím asi jako koza petrželi (rozuměj vůbec), a proto potřebuji zodpovědět několik otázek, abych neudělal nějaký fatální přehmat.
Pročetl jsem si zdejší dvou stránkové téma o monitorech, ale nenašel myslím, co hledám. Co jsem tak pochopil, jde hlavně o rozlišení a taky dost lidí říkalo, že je důležitý mít to HDMI? A taky někdo psal, že k používání dvou monitorů najednou musí mít člověk něco na grafické kartě, což předpokládám u mé obyčejné v noťasu nemám.
Trochu jsem mluvil s ježíškem

a napadlo ho něco takového:
http://www.datart.cz/LCD-Monitor-SAMSUN ... black.html ...čož by snad mělo řešit můj požadavek a to aby byl trochu větší, když používání dvou monitorů neplánuji.
Teď pár, pro mě klíčových otázek:
1. Ke hře používám střídavě 2 laptopy. Na jednom z nich myslím není HDMI vstup.. Bude monitor fungovat, když k tomu koupím nějakou kabelovou redukci?
2. Nevyznám se rozlišení, ale vypadá větší než u těch 23-24 palců, kde zmiňují 1920x1080 ... Myslíte, že tam narvu aspoň 12 stolů aby se nepřekrývaly? Kvůli HUDu bych nerad používal úplné miniatury.
3. V jaké vzdálenosti by měl člověk asi tak sedět od takovýchto drobečků?

Asi tři roky hledím jen do 14'' laptopu a předtím jsem měl kdysi k domácímu pc klasické 17'' crt, takže tohle je pro mě opravdu velká neznámá.
Nic jiného mě nenapadá, ale budu rád za jakoukoli odezvu či připomínku k věci. Opravdu bych nerad zjistil, že jsem koupil blbě.
Předem díky za pomoc a goood luck u stolů i mimo ně