já už jsem prve chtěl napsat jednu takovou větu, ale na přivítanou mi to nepřišlo úplně vhodný
na jednom fóru se jednou někdo ptal na to, co má dělat, když hraje cash game se 40BB a je v nějaký konkrétní situaci a jedna z odpovědí ve fóru byla: Die shorstacker, die
ne vážně, ač se to pro začátečníka může zdát naopak, tak hrát ziskově shortstack vyžaduje mnohem lepší znalosti, zkušenosti a skill, než hrát s plným buyinem,
snad jediný způsob, co jsem viděl, že byl v plusu, tak to hrál z 90procent čistě jen preflop, maximálně flop, tedy stylem raise, reraise all-in
jde totiž o to, že po flopu nemáš fold equity, tedy dostatek peněz za čarou, o kterých by se soupeři měli bát, že je budeš proti nim na turnu a riveru sázet, čili v příkladu, co si uvedl:
BTN open 0.3USD, ty raise 1USD, BTN call,
jsme na flopu, v potu je 2.05USD, ty máš za čarou 3USD, sázíš 1.5USD, soupeř dorovná,
jsme na turnu v potu je 6.05USD a tobě zbývá 1.5USD, čili nemáš už šanci blufovat ani soupeře vytlačit, dejme tomu že máš to tvoje AK a na flopu si chytil K, jenže na turnu se objevila flushdraw plus má soupeř třeba nízkej pár a gutshot, tak těch tvých 1.5USD, co musí dorovnat jednoznačně dorovná (díky již zmiňovaným pot odds) a ač si tady favoritem na výhru, tak dlouhodobě je takhle akce na turnu ztrátová (přitom kdyby si měl fullstack, tak bys vsadil třeba výšku potu nebo i víc a inteligentní soupeř by pak nejspíš zahodil)
čili správnej postup od shortstacku by měl být jak jsem psal all-in preflop nebo na flopu, jenže většina tvých soupeřů tuhle teorii nezná a navíc k tomu dost lidí přistupuje asi takhle: no co, 40BB, to si s ním klidně zatočím.., což pak znamená, že velmi často točíš a v tu chvíli vstupuje do hry variance, a to ještě brutálnějším způsobem, než kdyby si hrál s plným stackem
jak ti určitě potvrdí kluci, co hrajou HT 6maxy apod. varianční formáty, co se hrajou stylem push-fold, tak se ti klidně může stát, že prohraješ 10 all-inů za sebou (v některých dle pravděpodobnosti, v některých se smůlou)
toliko můj názor a ujišťuju tě, že jsem začínal úplně stejně, se stejným názorem, než jsem hrou došel k tomu, že se to jako shortstack porážet nedá (teda kromě stylu, co uvádím, ale to už pomalu není poker)
fullstackáři shorstackáře sice nesnáší, ale kdykoliv se podívám na celkový profit nějakýho 40BB shortstackáře, tak NIKDY neni v plusu, přestože mě právě obral o 40BB

zatím jsem teda potkal jen jednoho/dva, co v plusu byli (ano byl to ten styl reraise all-in/flop all-in)